greece_glossy_wave_icon_128united_kingdom_glossy_wave_icon_128france_glossy_wave_icon_128germany_glossy_wave_icon_128italy_glossy_wave_icon_128spain_glossy_wave_icon_128russia_glossy_wave_icon_128serbia_glossy_wave_icon_128bulgaria_glossy_wave_icon_128turkey_glossy_wave_icon_128

8 Οκτωβρίου 2010

Χιλιάδες τείχη

Χιλιάδες τείχη υψώνονται ανάμεσα σε ανθρώπους, μέσα στα ίδια κρατη, στις ίδιες πόλεις, στις ίδιες γειτονιές, ψηλά, άφθαστα τείχη ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια, την εργασία και την ανεργία, την εξαθλίωση απο την χλιδή....


Δυτική Όχθη

Το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη ,αποτελείται από φράχτες,αγκαθωτό συρματόπλεγμα και πλάκες τσιμέντου που φτάνουν τα 8 μέτρα ύψος.

Βόρεια Ιρλανδία
Οι «γραμμές ειρήνης» της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως ονομάζονται, πρωτοεμφανίστηκαν 40 χρόνια πριν στο Μπέλφαστ. Πρόκειται για μία σειρά από τείχη που διαχωρίζουν τις καθολικές από τις προτεσταντικές κοινότητες.

Σαουδική Αραβία
Το μεγαλύτερο τείχος ασφαλείας στον κόσμο πρόκειται να κατασκευάσει η Σαουδική Αραβία, το οποίο θα έχει μήκος 9.000 χιλιόμετρα και θα καλύπτει τα σύνορά της.

Θέουτα και Μελίγια
Η Θέουτα και η Μελίγια είναι δύο πόλεις στη βόρεια ακτή της Αφρικής, απέναντι από το Γιβραλτάρ, οι οποίες αποτελούν έδαφος της Ισπανίας και είναι τα σημεία από όπου η πρόσβαση από την Αφρική στην Ευρώπη είναι ευκολότερη. Στα τέλη του 20ου αιώνα, η Ισπανία αποφάσισε να χτίσει τείχη σε αυτές τις δύο πόλεις θέλοντας έτσι να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση από την Αφρική.

Κύπρος
Η «πράσινη γραμμή» της Κύπρου, το διαχωριστικό ανάμεσα στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη που αυτοανακηρύχθηκαν σε "Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου".

Πακιστάν-Ιράν
To 2007 το Ιράν άρχισε να χτίζει ένα τείχος στα σύνορα με το Πακιστάν, σε μία περιοχή γνωστή ως Balochistan.

Ρίο ντε Τζανέιρο 
Κατά τη διάρκεια του 2009 οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν τείχη γύρω από τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις που εκτείνονται στους λόφους γύρω από την πρωτεύουσα. Συνολικά 13 φαβέλες θα «περικυκλωθούν» από τσιμέντο συνολικού μήκους 14χμ και ύψους από 80 εκ ως 3 μέτρα.

ΗΠΑ - Μεξικό
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατασκευάσει ένα μεταλλικό τείχος κατά μήκος του ενός τρίτου των συνόρων της με το Μεξικό, κατασκευή που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 2,5 δις δολάρια

Ινδία - Πακιστάν
Τείχη, αγκαθωτά συρματοπλέγματα και κάθε είδους οδοφράγματα εκτείνονται μήκος περίπου 1.450 χμ στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν, ενώ οι ινδικές αρχές δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν το τείχος για άλλα τόσα χιλιόμετρα.

Βόρεια και Νότια Κορέα 
Μια ζώνη πλάτους 4 χμ και μήκους 250 χμ χωρίζει τη Βόρεια Κορέα από τη Νότια, κόβοντας τη χερσόνησο στα δύο, στο ύψος περίπου του 38ου Παράλληλου.

Δυτική Σαχάρα
Οι νομάδες της Δυτικής Σαχάρας και οι Μαροκινοί βρίσκονται σε μια διαρκή διένεξη για τις εκτάσεις της Δυτικής ΣαχάραςΤο τείχος, που ολοκληρώθηκε το 1987έχει μήκος 2.700 χμ και είναι κατασκευασμένο από άμμο, πέτρα, αγκαθωτό συρματόπλεγμα, χαρακώματα και ναρκοπέδια.

Μποτσουάνα - Ζιμπάμπουε
Ένα τείχος από αγκαθωτό συρματόπλεγμα ύψους 2 μέτρων και μήκους 500 χμ εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στη Μποτσουάνα και τη Ζιμπάμπουε.