greece_glossy_wave_icon_128united_kingdom_glossy_wave_icon_128france_glossy_wave_icon_128germany_glossy_wave_icon_128italy_glossy_wave_icon_128spain_glossy_wave_icon_128russia_glossy_wave_icon_128serbia_glossy_wave_icon_128bulgaria_glossy_wave_icon_128turkey_glossy_wave_icon_128

8 Ιουλίου 2011

Ανέλαβε δράση τώρα: Πίεσε το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβει για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία


Από τον Φεβρουάριο του 2011, η Διεθνής Αμνηστία ακολουθεί, καταγράφει και καταδικάζει την καταστολή των ειρηνικών εξεγέρσεων από τις αρχές της Συρίας. Έχει επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας να χαλιναγωγήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, να σταματήσει τις παράνομες δολοφονίες και τη χρήση υπερβολικής βίας. Περαιτέρω, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών και την απονομή ευθύνης – ώστε αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι συριακές αρχές έχουν αποτύχει να λάβουν αυτά τα μέτρα και ενέτειναν την καταστολή των εξεγέρσεων. Τα εγκλήματα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της Συρίας που έχουν αναφερθεί τους τελευταίους μήνες, περιλαμβάνουν δολοφονίες και βασανιστήρια και φαίνεται να διαπράχθηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, το στρατό και τις παραστρατιωτικές μονάδες ως μέρος μιας ευρείας και συστηματικής – επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Οι παραβιάσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στις 26 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε να καταδικάσει τη βίαιη καταστολή και να παραπέμψει τη Συρία στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να επιβάλει εμπάργκο όπλων και να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου της Συρίας και των ανώτερων συνεργατών του, που βρίσκονται στο εξωτερικό.



Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Γερμανία έχουν προτείνει ένα ψήφισμα για τη Συρία, το οποίο συζητιέται εντατικά από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρόλο που το παρόν προσχέδιο του ψηφίσματος δεν πληροί το γενικό μας στόχο, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, δεδομένου ότι εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία» και καταδικάζει τη χρήση βίας.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οφείλουν να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στον Πρόεδρο Bashar Al-Assad και στους γύρω του, ότι θα θεωρηθούν προσωπικά και ποινικά υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει τώρα στη Συρία. Τέτοιο μήνυμα θα απέτρεπε και άλλους από τη διάπραξη παρόμοιων εγκλημάτων.

Η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική και η Ινδία είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Συνεπώς, έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να αλλάξουν αυτή την κατάσταση στη Συρία.